Internationaal

Stemrecht vanaf zestien jaar bij de Europese verkiezingen in 2024

Voorheen konden enkel volwassenen stemmen voor de Europese verkiezingen. Bij de volgende Europese verkiezingen in 2024 zullen in ons land ook jongeren van zestien en zeventien jaar kunnen gaan stemmen. Dat blijkt uit een nieuw wetsontwerp dat nog moet worden goedgekeurd door het parlement, maar waarbij weinig strubbelingen worden verwacht.

Stemrecht vanaf 16 jaar, maar geen stemplicht

België komt hiermee tegemoet aan de vraag van de Europese Unie om ook jongeren vanaf zestien jaar stemrecht te bieden. België zou na Malta, Griekenland en Oostenrijk het vierde land zijn dat deze vraag in wetgeving omzet. In Griekenland is het stemrecht verlaagd tot zeventien jaar, in Malta en Oostenrijk bedraagt het zestien jaar.

In de praktijk zullen hierdoor ongeveer 270.000 jongeren, met de Belgische nationaliteit of in ons land wonende jongeren met de nationaliteit van een ander EU-land, kunnen gaan stemmen voor de Europese verkiezingen. Aanvullend zullen ongeveer 13.000 Belgische jongeren die momenteel in het buitenland wonen ook kunnen gaan stemmen, op voorwaarde dat ze zich voorafgaand in het kiesregister laten inschrijven. De jongeren zullen wel stemrecht krijgen, maar geen stemplicht. Ze zijn dus niet verplicht om naar de stembus te trekken.

Enkel voor de Europese verkiezingen

Het stemrecht voor zestien- en zeventienjarigen zou enkel gelden voor de Europese verkiezingen, niet voor de gemeentelijke, de Vlaamse en de federale verkiezingen. Politicologen zijn in ieder geval gewonnen voor de uitbreiding van het stemrecht. Het vervroegen van het stemrecht zou namelijk de stemparticipatie op latere leeftijd positief beïnvloeden.

Experts waarschuwen er wel voor dat er een belangrijke rol is weggelegd voor de scholen die discussies moeten organiseren en jongeren moeten helpen om een geïnformeerde beslissing te nemen. De Vlaamse Jeugdraad reageerde eveneens verheugd op het nieuws, maar streeft ook naar een uitbreiding naar de lokale, regionale en federale verkiezingen. Ook zij vragen om een informatiecampagne op de scholen.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie