Dossier coronavirusIn de pers

Tijdelijke verlaging btw-tarief voor mondmaskers en hydroalcoholische handgels

Normaal gezien bedraagt het btw-tarief voor mondmaskers en hydroalcoholische gels 21%. Om de betaalbaarheid ervan in coronatijden te garanderen, terwijl het gebruik ervan noodzakelijk is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is er nu bij KB beslist om het btw-tarief te verlagen naar 6%. In het Verslag aan de Koning verduidelijkt minister van Financiën Alexander De Croo wel dat het enkel gaat om mondmaskers en hydroalcoholische gels die “noodzakelijk zijn ter preventie van de verspreiding van COVID-19”. De tijdelijke maatregel geldt tot en met 31 december 2020.

6% btw op mondmaskers en hydroalcoholische gels

Niet alle mondmaskers zijn onderhevig aan het verlaagde btw-tarief. Enerzijds moeten ze noodzakelijk zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Anderzijds gaat het enkel om mondmaskers die onder een aantal specifieke goederencodes vallen (GN 4818 90 10 00, GN 4818 90 90 00, GN 6307 90 98 10, GN 6307 90 98 91, GN 6307 90 98 99 en GN 9020 00 00 80). Het gaat hierbij zowel om de chirurgische mondmaskers als om stoffen mondmaskers die al dan niet handgemaakt zijn.

Er worden geen voorwaarden opgelegd wat de hoedanigheid van kopers of verkopers betreft. Zowel particulieren als verzorgingsinstellingen die ze aankopen, genieten van het verlaagde btw-tarief. Net zoals apotheken, detailhandels, groothandelaars …

Nadien geen regularisatie

De regeling geldt in principe alleen voor de leveringen, intracommunautaire verwervingen en invoeringen in de strijd tegen het coronavirus. Om te voorkomen dat er te kleine voorraden worden aangelegd, houdt het KB nu al rekening met het best-case-scenario waarbij niet alle ingeslagen mondmaskers en hydroalcoholische gels worden ingezet voor de gezondheidscrisis. In dat geval moet er geen enkele regularisatie van het tariefvoordeel worden toegepast.

Drieledige doelstelling

Het KB verwijst naar drie doelstellingen die de btw-verlaging moeten verantwoorden. Enerzijds wil het financieel tegemoetkomen aan de ziekenhuizen die hard getroffen worden door de gezondheidscrisis. Daarnaast wil het producenten aanmoedigen om hun productie te verhogen. Ten slotte wil het de aankoop van mondmaskers en hydroalcoholische gels door consumenten betaalbaarder maken, daar hen wordt aangeraden om ze te gebruiken.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie