Proces

Verhuis archieven vredegerechten is een feit

In het kader van de hervorming van de gerechtelijke kantons, verdwenen heel wat vredegerechten van de juridische kaart. De wetgever voorziet nu in een overdracht van hun archieven. Het in het Belgisch Staatsblad verschenen KB van 30 april 2018 tot bepaling van de voorwaarden waaronder de archieven van de opgeheven vredegerechten worden toevertrouwd aan andere vredegerechten, geeft dan ook aan welke archieven naar welk vredegerecht gaan. Dat is niet onbelangrijk voor wie uitgiften, uittreksels of afschriften dient te verkrijgen.

Overdracht archieven

In de publicatie in het Belgisch Staatsblad werkt de wetgever steeds met twee kolommen. Om inzicht te krijgen in de overdracht, dient zowel de Nederlandstalige (kolom I, opgeheven gerechtelijke kantons) als de Franstalige versie (kolom II, het toevertrouwde vredegerecht) van het Belgisch staatsblad geraadpleegd te worden. Weinig overzichtelijk, daarom lijsten wij het nog even concreet voor jou op.

Opgeheven gerechtelijk kanton Overdracht naar vredegerecht van:
Antwerpen VIII Kontich
Antwerpen IX Antwerpen IV (nieuw)
Antwerpen X Merksem
Antwerpen XI Kapellen
Antwerpen XII Deurne
Beauraing-Dinant-Gedinne Dinant
Borgloon Tongeren
Brussel II Brussel I (nieuw)
Brussel III Brussel II (nieuw)
Brussel IV Brussel II (nieuw)
Brussel V Brussel III (nieuw)
Brussel VI Brussel IV (nieuw)
Ciney-Rochefort Ciney
Dendermonde-Hamme Dendermonde
Gembloers-Eghezée Gembloers
Geraardsbergen-Brakel Geraardsbergen
Grimbergen Meise
Harelbeke Waregem
Kraainem-Sint-Genesius-Rode Sint-Genesius-Rode
Limburg-Aubel Limburg
Maaseik Bree
Moeskroen-Komen-Waasten Moeskroen
Neerpelt-Lommel Neerpelt
Oudenaarde-Kruishoutem Oudenaarde
Overijse-Zaventem Zaventem
Ronse Geraardsbergen
Schilde Brasschaat
Sint-Niklaas II Sint-Niklaas
Tongeren-Voeren Tongeren
Virton-Florenville-Etalle Virton
Wetteren-Zele Wetteren
Zomergem Eeklo
Zottegem-Herzele Herzele

Niet altijd de beste optie?

Sommige overdrachten zijn, ook wat betreft de hervorming van het kanton, opmerkelijk te noemen. Zo bevinden de archieven van Ronse zich nu in Geraardsbergen, wat zich op ruim dertig minuten rijden van die eerste locatie bevindt. Op een doordeweekse werkdag moet men zelfs twee bussen nemen en bereid zijn om meer dan uur te spenderen aan een enkele reis. Wetende dat een treinrit naar pakweg Oudenaarde slechts 11 minuten kost en ook een autorit zelden langer dan twintig minuten inneemt, gaat het toch om een opmerkelijke beslissing.

Vanaf wanneer?
De ingangsdatum van de overdracht van de archieven gaat in op het moment dat ook de hervorming van de gerechtelijke kantons in werking zal treden. Die hervorming verloopt immers niet voor ieder kanton gelijk. Afhankelijk van het kanton, zal dat dus op 1 mei 2018 , 1 juni 2018 of 1 juli 2018 zijn.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie