Nu er langzaam meer coronapatiënten overlijden, moet er ook worden nagedacht over hoe men met het lichaam moet omgaan en hoe de begrafenis kan plaatsvinden. Enerzijds is er het risico dat de overledene nog steeds anderen kan besmetten, terwijl men anderzijds moet voorkomen dat genodigden elkaar besmetten. Het Agentschap Zorg & Gezondheid heeft intussen de nodige richtlijnen gepubliceerd.
Specifieke richtlijnen omtrent het lichaam van de overledene
Vanuit de overheid heeft men de eerste richtlijnen uitgebracht hoe zorgverleners dienen om te gaan met het lichaam van een overledene. Dit omdat onderzoek heeft aangetoond dat er tijdens de verplaatsing van een recent overledene restlucht uit de longen kan worden verdreven, hetgeen dan nog steeds een gering risico op besmetting vormt.
Bij een vermoeden van besmetting kan men stalen verzamelen, onder andere met uitstrijkjes van de bovenste luchtwegen. Een autopsie is enkel toegestaan in zogenaamde Airbone Infection Isolation Rooms.
De richtlijnen geven eveneens aan dat het lichaam steeds in een lijkzak moet worden opgeborgen en dat de buitenkant van de lijkzak moet worden ontsmet wanneer het lichaam de kamer verlaat. Ook de brancard moet worden ontsmet en het personeel moet hun beschermende kleding uittrekken wanneer ze de beveiligde isolatiekamer verlaten. De ruimte moet vervolgens worden gereinigd met neutraal reinigingsmiddel, gevolgd door een desinfectiemiddel op basis van chloor. Textiel zoals beddengoed of gordijnen worden opgeborgen in een lekvrije zak en moeten worden gewassen met een heetwatercyclus.
Voorbereiding van het lichaam
Het personeel van het mortuarium en de begrafenisondernemers moeten steeds op de hoogte worden gebracht van het risico. Zij mogen het lichaam wassen en voorbereiden, maar moeten wel PBM-middelen gebruiken. Het balsemen van het lichaam en thuisopbaring wordt afgeraden. Nabestaanden mogen het lichaam in rust groeten, maar niet aanraken. Eventueel kan men met handschoenen het lichaam aanraken, maar in elk geval mag het gelaat van de overledene niet worden aangeraakt.
Begrafenis of crematie
Het Agentschap Binnenlands Bestuur spreekt zich niet uit over de keuze tussen het begraven van het lichaam of het cremeren, maar geeft wel voorkeur aan directe crematie of begrafenis. Volgens de huidige stand van zaken mogen begrafenisplechtigheden nog steeds doorgaan, maar dan enkel in intieme kring. Eventueel kan de begrafenis thuis via een livestream worden gevolgd. Steeds meer begrafenisondernemers onderzoeken de mogelijkheid en treffen nu al maatregelen om dit aan te bieden. Tijdens de begrafenisplechtigheid moeten de regels omtrent social distancing ook worden nageleefd en is het organiseren van een koffietafel niet toegestaan.