ConsumentDe burgerEconomieOvereenkomsten

Auto gekocht op het autosalon: kan je nog op je stappen terugkeren?

Heb je een auto gekocht op het autosalon en wil je nu van die aankoop afzien? Dat is meestal niet mogelijk, omdat het wettelijk herroepingsrecht van veertien dagen niet van toepassing is. Enkel het consumentenkrediet dat je ter plekke afsloot, kan je eenvoudig herroepen. Ook wanneer de koopovereenkomst andere afspraken vermeldt, is het misschien nog mogelijk om het een en ander te annuleren.

Herroepingsrecht van 14 dagen niet van toepassing

Het klopt inderdaad dat er voor verkopen die je buiten de lokalen van de onderneming doet, er in principe een herroepingstermijn van 14 dagen van toepassing is. Dat wil zeggen dat je gedurende veertien dagen, zonder opgave van reden, van je aankoop kan afzien. Een letterlijke lezing van het betrokken artikel doet vermoeden dat dit ook op het autosalon het geval is, maar zo eenvoudig is het niet.

Het Europees Hof van Justitie heeft per slot van rekening eerder al aangegeven dat de “verkoopruimte” moet bekeken worden vanuit de manier waarop de gemiddelde consument de situatie ervaart. Hiervoor kijkt men naar een normaal, redelijk omzichtige en oplettende consument die normaal geïnformeerd is. Het Europees Hof geeft daarbij aan dat gespecialiseerde beurzen waarop standen voorzien zijn en waarop net dezelfde informatie verkrijgbaar is als in de normale verkoopruimte, daarom gelijkgesteld worden met de verkoopruimte. Dus zal je op het autosalon volgens dit arrest niet van je herroepingsrecht kunnen genieten.

Zelfs al lukt het jou om een rechter van het tegendeel te overtuigen, ook dan moet je weten dat het herroepingsrecht niet geldt wanneer je goederen op maat koopt. Laat je de auto voorzien van lederen zetels, een dakraam en velgen naar keuze? Dan zal je je herroepingsrecht meteen verliezen.

Afwijkende bepalingen in het contract

Goed geïnformeerde consumenten zijn daarvan op de hoogte en vragen specifiek om een bedenktijd in de overeenkomst op te nemen. Dergelijke clausules blijven natuurlijk wel geldig. Enkel wanneer de koopovereenkomst een bedenktermijn vermeldt, kan je in principe nog afzien van de aankoop. Dan moet je wel rekening houden met de bepalingen die in de overeenkomst terug te vinden zijn, zoals de toepasselijke termijn of de manier waarop je de herroeping kenbaar moet maken.

Wel herroepingsrecht voor consumentenkrediet

Niet alleen autoverkopers vieren hoogdagen op het autosalon. Ook kredietverstrekkers verdienen er een aardig centje. Voor hen gelden specifieke regels en je beschikt wel gewoon over een herroepingsrecht van veertien dagen. Natuurlijk zie je dan enkel af van het krediet, maar niet van de auto. Maar als je eigen huisbankier je een betere lening voorstelt, staat het je natuurlijk wel vrij om nog snel voor een andere kredietovereenkomst te kiezen.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie