Tot 12 januari hadden Europeanen de tijd om hun mening over de digitale euro aan de Europese Centrale Bank kenbaar te maken. Het is de bedoeling dat de ECB tegen midden dit jaar een beslissing neemt over zo’n digitale euro en welke richting het ermee uit wil gaan. In ieder geval heeft een digitale euro veel potentieel, maar de vraag is vooral hoe het vorm zal krijgen.
Beslissing van de ECB komt geen seconde te vroeg
Cryptomunten zoals bitcoin behoorden lange tijd tot het speelveld van IT’ers en speculanten, maar ook bij criminelen blijft het een populair betaalmiddel. Vooral om te voorkomen dat speculanten hun geld zouden verliezen en dat criminelen al te eenvoudig geld kunnen versluizen, werden dergelijke cryptomunten lange tijd verguisd. Met een eigen munt zou men alvast geïnteresseerden naar een veilige haven kunnen leiden.
Hoe dan ook zijn experten het er al langer over eens dat onze hedendaagse economie wel degelijk baat kan hebben bij digitale munten. Bovendien mogen we ook niet blind zijn voor de 400 miljard euro marktkapitalisatie die de drie grootste munten vertegenwoordigen. Daarnaast zijn ook reguliere spelers als Facebook interesse beginnen te tonen in de cryptomarkt.
Het heeft alvast de aandacht van de ECB getrokken dat van plan is om ook zelf een digitale munt, de digitale euro, in te voeren. De digitale euro zou worden gebruikt als aanvulling op de contante betalingen en de girale betalingen die we vandaag al kennen.
Gelijkenissen en verschillen met bestaande cryptomunten
Een verschil met de bestaande cryptomunten is natuurlijk dat de digitale euro wel gewoon door een centrale overheid zal worden georganiseerd en beheerd, in tegenstelling tot het decentrale karakter van bijvoorbeeld bitcoin. Verder zal het concept wel hetzelfde zijn als bij gewone cryptomunten: mensen en bedrijven zullen betalingen kunnen uitvoeren zonder dat de tussenkomst van banken nog nodig zijn.
Ook zullen burgers rechtstreeks tot de ECB toegang krijgen en hoeven ze daarvoor niet langer via banken te gaan. Net zoals bij andere cryptomunten zullen de munten ook gewoon lokaal, op een zogenaamde wallet, kunnen worden opgeslagen. En omdat alles niet eerst via de bank hoeft te verlopen, worden transacties ook nog eens sneller uitgevoerd. Het hoeft niet te verbazen dat het angstzweet bij de bankensector al begint uit te breken.
Smart contracts behoren tot de mogelijkheden
Een van de grootste voordelen van cryptomunten zit mogelijk in de zogenaamde smart contracts. Hierbij wordt er aan het geld een programmetje gekoppeld waaraan allerlei afspraken zijn gekoppeld. Dit zorgt voor meer zekerheid omdat bedrijven dan niet langer afhankelijk zijn van de goede wil van hun klanten om ook effectief te betalen voor een levering. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een slimme koelkast die automatisch melk bestelt bij de lokale supermarkt en die, wanneer de melk ook daadwerkelijk wordt geleverd, vervolgens ook automatisch de betaling uitvoert. Particulieren hoeven dus helemaal geen moeite meer te doen en winkels zijn na de levering zeker dat de betaling zal volgen.
Bij dergelijke transacties hoeft men bovendien ook niet te vrezen dat de bank over de kop zal gaan, want de bank is helemaal geen tussenschakel meer. Anderzijds zijn er natuurlijk wel nieuwe uitdagingen en moet men vooral beducht zijn voor hackers.
Het klinkt allemaal heel futuristisch en hoe dan ook heeft de ECB nog werk voor de boeg. Het begint allemaal bij het bepalen van de weg die men in wil slaan, maar daarbovenop moet er ook nog eens aan een goed juridisch kader worden gewerkt. Midden dit jaar volgt er allicht meer nieuws.