EconomieFinancieel & beleggingen

Een grote som cash betalen, mag dat nog zomaar?

Zes briefjes van € 500, dat kan nog net door de beugel.

Je wilt een auto of ander voorwerp kopen en de verkoper vraagt je om een deel van het bedrag cash te betalen. Als voorschot, zegt hij zelf. Let alvast op: dat kan niet zomaar. Zowel jij als de verkoper kan immers tegen een boete aanlopen. Weet bovendien dat de regels sinds vorige maand een stuk strikter zijn geworden.

Reden van de beperkingen

De voornaamste reden van de beperkingen vinden we bij het grootschalig circuit van zwart geld. Door het betalen van grote sommen met cash geld aan banden te leggen, wil de wetgever het witwassen van zwart geld tegengaan. De nieuwste wijziging werd dan ook geformuleerd in de veelzeggende “wet tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten”.

Maximale grens: €3.000

Het maximale bedrag dat je cash mag betalen bedraagt € 3.000. Koop je een wagen met een kostprijs van € 20.000, dan kan je € 3.000 cash betalen en zal de rest bij overschrijving dienen te gebeuren. Gaat het om een tweedehandswagen met een totale waarde van € 3.000, dan kan je hem weer volledig cash betalen.

Opgelet: we horen soms eens dat particulieren proberen om een factuur op te laten splitsen in verschillende facturen. Zo zal hij vragen een factuur van € 5.000 op te splitsen in twee facturen van € 3.000 en € 2.000, met de vraag om beiden cash te betalen. Niet alleen moet dat sowieso al vragen doen oproepen, bovendien mag dat ook niet. Enkel wanneer het effectief gaat om verschillende aankopen of diensten is dit toegestaan, in het ander geval spreken we van kunstmatige verdeling en blijft de grens van € 3.000 behouden.

Toepassingsgebied

Deze regeling is van toepassing op betalingen van particulieren aan professionelen, van professionelen aan particulieren en van professionelen onderling. Ze is met andere woorden niet van toepassing tussen particulieren onderling. Zoonlief zomaar € 5.000 cadeau geven, dat mag met andere woorden nog steeds.

Ook is de regeling niet van toepassing op de aankoop van een onroerend goed. Hier zijn de regels immers een stuk strenger: je mag helemaal niets cash betalen – zelfs niet de onkosten of de registratierechten.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie