Internationaal

Is Ripple (XRP) een security of niet? De uitspraak van de XRP-rechtszaak bepaalt het

Een van de rechtszaken die de cryptowereld al langer in de ban houdt, is de XRP-rechtszaak. Deze rechtszaak is aangespannen door de Amerikaanse SEC (Securities and Exchange Commission) en kan niet alleen verregaande gevolgen hebben voor Ripple zelf, maar ook voor andere cryptomunten die hiermee gelijkenissen vertonen. We lichten deze zaak toe en leggen uit waarover het gaat.

Wat is de XRP-rechtszaak?

De XRP-rechtszaak is een rechtszaak tussen Ripple en de Amerikaanse SEC. Deze rechtszaak is al ongeveer twee jaar aan de gang. De rechtszaak werd door de SEC opgestart, omdat XRP volgens de SEC als een ongeregistreerd effect (security) werd verkocht. De kern van de zaak is of XRP al dan niet zo’n security is. En dit heeft verregaande gevolgen voor andere cryptovaluta’s, omdat deze meestal zijn uitgegeven door middel van ICO’s. Als XRP effectief een security is, zou dit verregaande gevolgen hebben. Bij het uitgeven van een security moet er in de VS namelijk rekening worden gehouden met verregaande eisen. Zo mag een security niet zonder de toestemming van de SEC aan het grote publiek worden verkocht.

Is Ripple een security of niet?

Om te beoordelen of iets al dan niet een beleggingscontract is dat onder de securitywetgeving valt, gebruikt de SEC de Howey Test. Er is sprake van een beleggingscontract als er geld wordt geïnvesteerd in een gemeenschappelijke onderneming met de redelijke verwachting dat er uit de inspanningen van anderen winst wordt behaald. Bitcoin wordt op basis hiervan niet als een security beschouwd, maar als een grondstof. Dat komt onder andere omdat de macht bij Bitcoin voldoende gedecentraliseerd is. Er is bijvoorbeeld geen CEO van Bitcoin en het hebben van een Bitcoin levert geen stemrechten op. Ook vinden er bij Bitcoin geen winstuitkeringen plaats.

Ripple is echter geheel anders dan Bitcoin. Ripple biedt banken en financiële instellingen een betalingsprotocol, waarbij XRP de native token is. Ripple Labs heeft ook een CEO (Brad Garlinghouse). De verschillen tussen Ripple en Bitcoin zijn met andere woorden vrij groot te noemen. Toch zijn er ook gelijkenissen. Zo kan Ripple vrij eenvoudig worden verhandeld via cryptoplatformen als Finst. Finst is een Amsterdamse crypto-exchange die bij de Nederlandse Kamer van Koophandel (KvK) werd geregistreerd. Het platform wordt zowel door beginnende als ervaren handelaren gebruikt en er kunnen een tiental coins worden verhandeld.

Gevolgen van de XRP-rechtszaak voor cryptobeleggers

Het hoeft niet te verbazen dat deze rechtszaak ook door cryptobeleggers nauwgezet wordt gevolgd. De uitspraak in deze zaak kan namelijk verregaande gevolgen hebben voor Ripple en dus ook voor de Ripple koers. Een gunstige uitspraak zou deze koers kunnen doen exploderen, terwijl de koers in het omgekeerde geval volledig zou kunnen kelderen. Ook de koers van andere cryptomunten zal wellicht sterk worden beïnvloed door de uitspraak in deze zaak. Volgens de CEO van Ripple zou de slepende strijd binnenkort definitief achter de rug moeten zijn. Hij verwacht namelijk al in juni 2023 een (positieve) uitkomst in deze zaak.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie