EconomieFinancieel & beleggingen

Pawn Stars in België: hoe zou dat eruitzien?

In het kielzog van de populariteit van programma's als Pawn Stars, gingen wij op zoek naar de Belgische versie: de Pandwet. Vanaf 2018 wordt die Pandwet opnieuw gewijzigd. Verpanden op afstand, een pandregister, het opvragen van gegevens: het brengt nogal wat verwarring met zich mee. Tijd om een en ander uit de doeken te doen.

Verpanden in België anno 2018: welkom bij de gewijzigde Pandwet.Verpanden in België anno 2018: welkom bij de gewijzigde Pandwet.

Pawn Stars in België? Ontdek de gewijzigde Pandwet

Waarschijnlijk heb je wel al eens gehoord van het befaamde programma Pawn Stars? Alhoewel het hier veel minder ingeburgerd lijkt te zijn, behoort het verpanden van goederen ook in België tot de mogelijkheden. We zouden ons Belgenlandje echter niet zijn indien we het niet een stuk ingewikkelder maakten. Wij stellen u voor: de gewijzigde Pandwet die vanaf 1 januari 2018 zijn intrede zal doen.

Iets in pand geven: wat is dat ook alweer ?

Voor zij die het concept van een pandjesshop kennen behoeft dit geen verdere uitleg, voor anderen verdient het alsnog een kleine opheldering. Iets in pand geven, dat is eigenlijk een bepaald voorwerp afgeven aan een andere persoon in afwachting van jouw betaling. Zo kan je bijvoorbeeld in afwachting van jouw betaling jouw wagen als ‘waarborg’ aan de schuldeiser overdragen. Betaal je niet? Dan mag de schuldeiser het goed verkopen of verhuren ter betaling van de openstaande schulden.

Wat wijzigt er vanaf 1 januari 2018?

Vanaf 2018 zal je een goed als waarborg kunnen aanbieden, zonder het ook effectief af te geven. Jouw auto kan bijvoorbeeld wel als waarborg van jouw betaling dienen, maar in de tussentijd kan je er nog mee rijden. Nu maar hopen dat je hem niet in de Schelde deponeert?

Belgische Pawn Stars anno 2018: je komt een antieke klok verpanden en wandelt er nadien gewoon weer mee weg. Uiteraard in het goede geloof en de hoop dat je onderweg niet wordt overvallen, de klok niet laat vallen of geen bedrieglijke bedoelingen hebt.  Enkel wanneer je niet tijdig kan betalen, zal je de antieke klok moeten inleveren. Uiteraard in de veronderstelling dat het klokje dan niet ergens op een verlaten eiland tikt.

Is dat wel veilig?

Een eerste bemerking die we ons inderdaad maken: wat als jij die antieke klok, omwille van jouw financiële problemen, in de tussentijd verkoopt? Hier heeft de wetgever een en ander uiteengezet: als koper moet je het maar zelf uitpluizen. Vooraleer de koper iets koopt, zal hij in het zogenaamde ‘pandregister’ moeten nagaan of het voorwerp verpand werd. Handig is natuurlijk anders.

Gelukkig is onze wetgeving een stuk ingewikkelder. Als consument ter goeder trouw zal de oorspronkelijke eigenaar zijn goed hoe dan ook niet meer kunnen verzilveren. Hetzelfde geldt voor niet-consumenten die ‘normale aankopen’ doen, zoals ze tot de normale bedrijfsvoering van de leverancier horen. Misschien toch niet zo interessant voor de pandjesshop?

Samengevat: Verkoopt een fietshandelaar jou een fiets, dan moet je niet nagaan of die fiets in het pandregister werd opgenomen. Verkoopt diezelfde fietsverkoper echter ineens een professionele compressor voor het oppompen van banden? Als consument hoef je je geen zorgen te maken, maar als professionele verkoper zal je toch een en ander moeten nagaan in het pandregister.

Het pandregister: een knap staaltje Belgisch geldgewin

Het pandregister zal online raadpleegbaar zijn door in te loggen via jouw e-id. Om de gegevens te raadplegen moet je al een aantal persoonlijke gegevens hebben van de potentiële pandgever, waaronder zijn naam, adres en het ondernemingsnummer. Op die manier wordt de privacy gewaarborgd. Let ook op: om diezelfde redenen kan iedereen inzien wie zijn gegevens heeft opgevraagd.

En het kostenplaatje? Minimaal 5 euro per raadpleging.

Samengevat: wanneer is het interessant?

Toch kan de vernieuwde Pandwet ook zijn nut hebben. Althans op voorwaarde dat het verpande, maar niet overgedragen, goed niet tot de normale bedrijfsvoering van de pandgever hoort én het goed zelf niet door een consument zal worden gekocht. We denken bijvoorbeeld aan een zware en waardevolle machine die niet zomaar naar een andere locatie kan worden gebracht. In zo’n gevallen kan de gewijzigde Pandwet zeker zijn nut bewijzen.

 


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie