ConsumentEconomieFeaturedInternationaal

Komt er een einde aan btw-discriminatie van e-books?

Steeds meer uitgevers bieden hun boeken tegenwoordig ook elektronisch aan. Ook kranten en tijdschriften zijn vaak digitaal te verkrijgen. Zo kan je ze gewoon op jouw computer, tablet of e-reader lezen. Lekker leuk voor de natuur. Financieel is het verschil voor de consument vaak echter heel beperkt. Veel heeft te maken met de btw-discriminatie die zo’n elektronische varianten ondergaan.

21% btw op e-books vs. 6% btw op fysieke publicaties

De huidige btw-richtlijn geeft aan dat men voor elektronisch geleverde diensten, waaronder elektronische publicaties en e-books vallen, het normale btw-tarief moeten toepassen. Dit btw-tarief moet minimaal 15% bedragen. In België bedraagt het standaardtarief 21%. Dat standaardtarief is dus ook op e-books van toepassing.

Voor fysieke publicaties zoals kranten, boeken en tijdschriften, biedt de btw-richtlijn echter de mogelijkheid om een lager btw-tarief te hanteren. Dit lager btw-tarief dient minimaal 5% te bedragen. In België gaat het om een verlaagd btw-tarief van 6%. Wel laat de richtlijn sommige lidstaten toe om toch een lager percentage te hanteren. Voor dag- en weekbladen die minimaal 48 keer per jaar fysiek verschijnen, kennen we in België bijvoorbeeld een btw-tarief van 0%. Het contrast met hun elektronische versie (21% btw) kan niet groter zijn.

Deze btw-discriminatie oefent een hoge druk uit op de kostprijs van e-books. Dat bewijst ook de praktijk. Een eenvoudig rekenvoorbeeld* toont aan dat zo’n e-book voor de uitgeverij lang niet altijd in een hogere winstmarge resulteert.

 Fysiek boekE-book
Verkoopprijs voor uitgeverij:12,50 EUR10,00 EUR
Waarvan btw:– 0,75 EUR (6%)– 2,10 EUR(21%)
Auteursvergoeding (10% op verkoopprijs excl. btw)– 1,175 EUR– 0,79 EUR
Drukkost (fictief: afhankelijk van aantal pagina’s, het gebruikte papier, …)3 EUR0 EUR
Netto per boek7,575 EUR7,11 EUR

* Gefingeerde cijfers.

Verlaging naar 6% btw op e-books?

Dat is nog steeds afhankelijk van de nationale wetgever. Wel biedt Europa daar nu de mogelijkheid toe. Dat staat te lezen in richtlijn 2018/1713. Volgens die richtlijn zullen de lidstaten op die elektronische publicaties nu ook het verlaagde btw-tarief kunnen toepassen. Het nultarief of het verlaagde tarief zal in principe enkel mogelijk zijn voor de lidstaten die dat reeds op hun fysieke publicaties toepasten op 1 januari 2017.

In de praktijk zullen uitgevers dus netto veel meer overhouden van hun elektronische boeken of hun prijzen kunnen verlagen. Met het verkleinen van de papierberg in het achterhoofd, valt dat enkel en alleen aan te moedigen. Afronden doe ik met andermaal een voorbeeld, maar dan toegepast op een lagere verkoopprijs van het e-book en mits toepassing van het lagere btw-tarief van 6%. Het voorbeeld toont duidelijk aan dat een uitgeverij met een fors lagere verkoopprijs alsnog gelijkaardige netto-winstcijfers kan behalen.

 Fysiek boekE-book
Verkoopprijs voor uitgeverij:12,50 EUR8,50 EUR
Waarvan btw:– 0,75 EUR (6%)– 0,51 EUR(6%)
Auteursvergoeding (10% op verkoopprijs excl. btw)– 1,175 EUR– 0,799 EUR
Drukkost (fictief: afhankelijk van aantal pagina’s, het gebruikte papier, …)3 EUR0 EUR
Netto per boek7,575 EUR7,191 EUR

De nieuwe Europese regeling treedt in werking op 4 december 2018. Het valt natuurlijk af te wachten of België al dan niet van de mogelijkheid gebruik gaat maken.

Geef een reactie